Logo  

Fronten | Kjeller flyplass | Museum | Prosjekter | Innovasjon | Om oss | Kontakt

 
Kjeller Aerodrome
 

Kjeller – et ledende nasjonalt innovasjonssenter

 

Over 100 år med kontinuerlige flyaktiviteter har hatt stor betydning for utviklingen av Skedsmo og Romerike, med stadige knoppskytinger.

Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) ble etablert på Kjeller like etter 2. verdenskrig. Institutt for Energiteknikk (IFE). et internasjonalt forskningsinstitutt for energi- og nukleærteknologi, ble første spinoff i 1948.

Miljøer innen teknologi, forskning og innovasjon på Kjeller har vist sterke resultater over flere tiår og førte til etableringen av Kunnskapsbyen Lillestrøm som 8. januar 2016 feiret 15 år.

8. januar 2016 var det samtidig 100-årsjubileum for de første flygningene i Norge med skiunderstell. Einar Sem-Jacobsen regnes som en av grunnleggerne av Kjeller flyplass og Hærens flyvevæsen.

I 1916 kunne han for første gang ta av med en Maurice Farman F.F.1 Longhorn påmontert egenutviklede ski.

Kjeller er internasjonalt kjent som en av Norges fremste teknologiklynger – et nasjonalt og internasjonalt senter for teknologi, forskning, innovasjon, utdanning og luftfart.

Kongsberg Gruppen etterlyste på NHOs årskonferanse i 2016 et toppindustrisenter i Norge, som ble offisielt lansert under Arendalsuka i augus 2016t.

Kjellers innovasjons-, forsknings- og teknologivirksomheter utgjør i dag et ledende nasjonalt innovasjonssenter.

Det er utstrakt samarbeid med andre universitetsmiljøer her til lands, som UiO og NTNU, og industrimiljøer som Kongsberg og Nammo på Raufoss.

Inspirasjon fra de mange miljøene på Kjeller gir ringvirkninger nasjonalt. I i løpet av 70 år er det utviklet et internasjonalt teknologi- og universitetssenter med stor suksess rundt flyplassen.

Det er også et teknologisk utdanningsmiljø på Kjeller, blant annet i regi av Skedsmo VGS med linjer for flyteknikk og avionikk. Elever ved skolen tar aktivt del i flymiljøet på Kjeller.

Resultatene taler for seg. Det er bygget opp store verdier nasjonalt i løpet av 104-årig drift og flyaktiviteter på Kjeller. Verdens eldste flybase med en enestående luftfartshistorisk kulturarv er en inspirasjonskilde og et tyngdepunkt for utviklingen av norsk industri også i framtiden!

Under Flydagene 11.–12. juni 2016 feiret vi 100-årsjubileum for Flyfabrikken og aksjeselskapet AIM Norway som har ansvar for høyteknologisk vedlikehold av F-16 og Sea King.

AIM Norway har avtale med Lockheed Martin om produksjon av halen til det nye norske kampflyet F-35. Kitron og Kongsberg er blant andre leverandører til F-35 innen norsk forsvarsindustri.

Under Paris Air Show PAS15Le Bourget ble E-Fan 1.0 Demonstrator vist fram av Voltair/Airbus Group, verdens første elektriske tomotors fly som 10. juli 2015 krysset Den Engelske Kanelen etter å ha tatt av med egen motorkraft.

Etterfølgeren E-Fan 2.0 skal etter planen ha første testflygninger i nær framtid og være leveringsklar fra 2018–2019.

Airbus har offentliggjort planer om en autonom flygende taxi, en VTOL med «tilt-wing design», i det som kalles «Project Vahana».

Kjeller Aerodrome

Kjeller feirer 105 år i 2017 som verdens eldste flybase med sivil og militær luftfart. Flyplassen ligger i aksen mellom Nitelva og Åråsen nær Leira, nord for naturreservatet i Nordre Øyeren med Nord-Europas største innlandsdelta.

Kjeller Aerodrome
 
 

I 2017 feirer Kjeller
flyplass 105 år!

Flydagene/Kjeller Airshow 3. juni 2018

Kontakt KFF

Opplev Kjeller Aerodrome
– verdens eldste flybase!

Kjeller Flyhistoriske Forening (KFF)

kffkjeller.no