Logo  

Fronten | Kjeller flyplass | Museum | Prosjekter | Innovasjon | Om oss | Kontakt

 
Kjeller Aerodrome
 

Kjeller – et ledende nasjonalt og internasjonalt innovasjonssenter

 

Over 106 år med kontinuerlige flyaktiviteter har hatt stor betydning for utviklingen av Skedsmo og Romerike, med stadige knoppskytinger.

Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) ble etablert på Kjeller i 1946, like etter 2. verdenskrig. Institutt for Energiteknikk (IFE). et internasjonalt forskningsinstitutt for energi- og nukleærteknologi, ble første spinoff i 1948.

Miljøer innen teknologi, forskning og innovasjon på Kjeller har vist sterke resultater over flere tiår og førte til etableringen av Kunnskapsbyen Lillestrøm som 8. januar 2016 feiret 15 år.

8. januar 2016 var det samtidig 100-årsjubileum for de første flygningene i Norge med skiunderstell. Einar Sem-Jacobsen regnes som en av grunnleggerne av Kjeller flyplass og Hærens flyvevæsen.

I 1916 kunne han for første gang ta av med en Maurice Farman F.F.1 Longhorn påmontert egenutviklede ski.

Nærhet mellom fagmiljøer på Kjeller har bidratt til en sterk utvikling. I løpet av 70 år har et internasjonalt teknologi- og universitetssenter vokst fram rundt flyplassen.

Kjeller er internasjonalt kjent som en av Norges fremste teknologiklynger – et nasjonalt og internasjonalt senter for teknologi, forskning, innovasjon, utdanning og luftfart.

Kongsberg Gruppen etterlyste på NHOs årskonferanse i 2016 et toppindustrisenter i Norge, som ble offisielt lansert under Arendalsuka i august samme år Tanken om et toppindustrisenter ble først lansert under konferansen «Hjernekraft fra Kjeller» i 2015 og videreføres i form av Digital Norway med fokus på digitalisering.

Det er utstrakt samarbeid med andre universitetsmiljøer her til lands, som UiO og NTNU, og industrimiljøer som Kongsberg og Nammo på Raufoss.

Skedsmo VGS har linjer for flyteknikk og avionikk. Elever ved skolen tar aktivt del i flymiljøet på Kjeller.

Resultatene taler for seg. Det er bygget opp store verdier nasjonalt i løpet av 106-årig drift og flyaktiviteter på Kjeller. Verdens nest eldste flyplass er en enestående luftfartshistorisk kulturarv er en inspirasjonskilde og et tyngdepunkt for utvikling av norsk teknologi og industri også i framtiden.

Under Flydagene i 2016 feiret vi 100-årsjubileum for Flyfabrikken og aksjeselskapet AIM Norway som har ansvar for høyteknologisk vedlikehold av F-16 og Sea King.

AIM Norway har avtale med Lockheed Martin for produksjon av halen til det nye norske kampflyet F-35. Kitron og Kongsberg er blant andre leverandører til F-35 innen norsk forsvarsindustri.

Under Paris Air Show PAS15Le Bourget ble E-Fan 1.0 Demonstrator vist fram av Voltair/Airbus Group, verdens første elektriske tomotors fly som 10. juli 2015 krysset Den Engelske Kanelen etter å ha tatt av med egen motorkraft.

Airbus har lansert E-FanX som etter planen ha første testflygninger i 2019.

Airbus har offentliggjort planer om en autonom flygende taxi, en VTOL med «tilt-wing design», i det som kalles «Project Vahana». Parallelt utvikles CityAirbus, en femseters utgave som har mye felles med Pop.Up, som nå videreføres av Audi.

Kjeller Aerodrome

Kjeller feirer 107 år i 2019 som verdens nest eldste flyplass med operativ drift. Flyplassen ligger i aksen mellom Nitelva og Åråsen nær Leira, nord for naturreservatet i Nordre Øyeren med Nord-Europas største innlandsdelta.

Kjeller Aerodrome
 
 

I 2019 feirer Kjeller flyplass 107 år
og 70 år med jetjagerfly
!

Flydagene/Kjeller Airshow 16. juni 2019

Kontakt KFF

Opplev Kjeller Aerodrome
– verdens nest eldste flyplass!

Riksantikvaren med oppstart av fredningssak for Kjeller

riksantikvaren.no